Arjantin İçin Değişim: Javier Milei

· Yazar: Nairobi
Arjantin İçin Değişim: Javier Milei

Giriş: Arjantin’de Liberteryen Devrim

Arjantin seçmenleri, 19 Kasım 2023’de ülkelerinin geleceği konusunda çığır açan bir tercihte bulunarak Javier Milei’yi başkan olarak seçtiler. Milei, ekonomik düzenlemelerle ülkeyi yeniden şekillendirmeyi hedefleyen Liberteryen bir lider olarak ortaya çıktı.

Milei’nin önerdiği radikal adımlar arasında, ekonominin canlandırılması amacıyla merkez bankasının kaldırılması ve herhangi bir para birimi veya emtia ile sözleşme yapılması gibi ekonomik özgürlükleri içeren büyük bir adım atılmıştır. Bu cesur reformlar, Arjantin’in ekonomik istikrarını sağlama yolunda büyük bir adım olarak görünmekte, ancak aynı zamanda tartışmalara neden olmaktadır.

Milei’nin ekonomik politikalarının yanı sıra, silahlanma haklarını sağlama ve önceki askeri diktatörlük döneminde yaşanan suçları küçümseme gibi konularda da dikkat çekici duruş sergilemektedir. Bu, toplum içinde derinlemesine tartışılan ve farklı görüşlere sahip olan kesimler arasında endişe uyandıran bir konu olmuştur.

Milei’nin liderliği, ekonomik reformlar ve politikalarındaki radikal değişikliklerle Arjantin’in geleceği üzerinde belirleyici bir etki yaratma potansiyeline sahiptir. Ancak bu süreç, ülkede farklı düşüncelere sahip olan bireyler arasında uzun süreli bir tartışmaya ve değerlendirmeye yol açabilir.

Javier Milei Kimdir?

Javier Milei, 22 ekim 1970’te Buenos Aires’te, İtalyan kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Milei, özel Belgrano Üniversitesi’nden ekonomi diploması ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Enstitüsü ve özel Torcuato di Tella Üniversitesi’nden iki yüksek lisans derecesi almıştır.

Arjantin Merkez Bankası’nda 1992’de altı ay staj yapan Milei, 1996-2002 yılları arasında HSBC’de uzman ekonomist olarak çalıştı. Sonraki 20 yıl da çeşitli şirket ve enstitülerde ekonomist olarak görev aldı. 21 yılı aşkın bir süredir makroekonomi, büyüme ekonomisi, mikroekonomi ve ekonomistler için matematik profesörü olarak görev yapmaktadır. Ekonomik büyüme konusunda uzmandır ve Arjantin üniversitelerinde ve yurtdışında çeşitli ekonomi konularında dersler vermiştir. 50’den fazla akademik makale yazmıştır.

Milei, özel bir emeklilik şirketi olan Máxima AFJP’de baş ekonomist; bir finansal danışmanlık şirketi olan Estudio Broda’da baş ekonomist ve Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde hükümet danışmanı oldu. Birçok ulusal ve uluslararası kamu kuruluşunda baş ekonomist olarak görev yapmıştır. Milei, 2012 yılından bu yana ulusal bir düşünce kuruluşu olan Fundación Acordar’da Ekonomik Çalışmalar bölümünü yönetmektedir. Aynı zamanda B20 üyesi ve G20’nin danışmanı olan Uluslararası Ticaret Odası’nın Ekonomi Politikası Grubu üyesidir. 15 yıl boyunca özel şirket Corporación América’da Eduardo Eurnekian’ın baş ekonomisti ve mali danışmanı olarak çalışmıştır.

Aynı zamanda 2004-2018 arasında Arjantin’deki üniversitelerde ekonomi profesörüydü. Akademik yayınlar yaptı, ekonomi konferanslarında konuşmacı oldu. Ekonomi yorumcusu olarak televizyon ve radyo programlarına katılırken kendine özgü tarzı ve farklı bakış açılarıyla ünlendi. 2021 yılından bu yana Kongre üyesi de olan Milei, La Libertad Avanza Partisi’nin adayı olarak başkanlık seçimlerine katıldı. Milei, ağustos ayındaki ön seçimleri kazandı. 23 Ekim 2023 tarihinde 2. tura gidildi ve açık ara farkla Arjantin halkı 2. turda %56 oyla yeni başkan Javier Milei seçti. Kendisini Liberteryen ve Anarko-Kapitalist olarak tanımlayan Milei, bireysel özgürlüğe odaklanan siyasi felsefeyi benimsiyor ve rekabete dayalı serbest piyasayı savunuyor.

Milei’nin Yemin Töreni

Arjantin’de devlet başkanlığı seçimini ikinci turda kazanan Javier Milei, 10 Aralık 2023’de yemin ederek göreve başladı. Çok sayıda lider de törendeydi. Başkent Buenos Aires’teki Ulusal Kongre’de düzenlenen yemin töreninde, Milei, başkanlık kuşak ve bastonunu önceki Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in elinden aldı. Görevi devralan Milei, Kongre bahçesinde yaptığı konuşmada, “Kolektivist model başarısız oldu, tüm dünyada ve özellikle ülkemizde iflas etti. Devleti, dostlar arasında dağıtılması gereken savaş ganimeti gibi gören model iflas etti.” ifadesini kullandı.

Milei, “Bugün Arjantin’de yeni bir dönem başlıyor, bir barış ve refah dönemi, bir büyüme ve gelişme dönemi, bir özgürlük ve ilerleme dönemi başlıyor. Hiçbir hükümet, bizim aldığımızdan daha kötü bir miras devralmadı.” diye konuştu. Milei’nin konuşması, destekçilerinin “Liberteryenizm” sloganlarıyla sıklıkla kesildi. Yemin törenine, İspanya Kralı VI. Felipe, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, eski Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve İspanya’daki aşırı sağcı Vox partisinin lideri Santiago Abascal katıldı. Yeni Devlet Başkanı Yardımcısı Victoria Villarruel de görevi Arjantin siyasetinin ön önemli figürlerinden Cristina Kirchner’den devraldı.

Arjantin’e Şok Tedavisi

Javier Milei’nin Arjantin’in başkanı olarak 10 Aralık’ta yemin ettiği an, topluluğa şu sözleri söyledi: “Tasarrufun başka bir alternatifi yok.” Tozpembe vaatlerin aksine, zor zamanların yaklaştığını uyararak dikkat çekti. Göreve başlamakla birlikte tasarruf önlemlerini duyurmak genellikle Arjantin’de politik intihar anlamına gelir. Ancak Milei’nin hüzünlü mesajı alkışlarla karşılandı. Destekçileri, devletin boyutunu azaltma sözüne atfen, havaya elektrikli testere kaldırdı.

İnşa edici konuşma, ardından gelecek şok tedavisine tonunu belirledi. 12 Aralık’ta, yeni ekonomi bakanı Luis Caputo, bir dizi radikal ekonomik reformu açıkladı. Peso’nun yüzde 50’den fazla devalüe edileceğini duyurdu ve elektrik ile ulaşım yardımlarını azaltmayı, hükümet bakanlıklarını 18’den 9’a indirmeyi, kamu çalışmalarını askıya almayı ve Arjantin’in 23 eyaletine federal transferleri azaltmayı taahhüt etti. Hükümet, bu kesintilerin gayri safi yurtiçi hasılanın neredeyse %3’ünü oluşturduğunu düşünüyor.

Buna ek olarak, yönetim ithal ürünlere uygulanan vergileri %7.5’ten %17.5’e çıkaracak ve tüm ihracatlara %15 vergi eklenecektir Çocuk yardımları iki katına çıkacak, ülkenin en yoksul kesimleri için hükümetin gıda kartının değeri de iki katına çıkacaktır. Amaç, harcamaları kısarken geçici olarak vergileri artırarak gelir elde etmek, böylece mevcut gayri safi yurtiçi hasılanın üzerindeki yıllık açığı, 2024 yılının sonuna kadar sıfıra indirmektir. Luis Caputo, “Fiscal açık bağımlılığını çözmeye geldik,” diyerek, Arjantin’in son 123 yılın 113’ün de açık verdiğini belirtti. Arjantin’e 43 milyar dolar borcu olan IMF, “cesur ilk adımları” övdü ve gelecek aylarda yeni hükümetle “hızlı bir şekilde” çalışma sözü verdi. Bir açıklamada, anlaşmanın, Arjantin hükümetiyle Mart 2022’de imzalanan krediyi yeniden yapılandırma anlaşmasının “ciddi politika başarısızlıkları” yaşadığını kabul etti.

TCW Group’un varlık yönetimi şirketinin genel müdürü Mauro Roca, yatırımcıların Milei’nin pragmatik dönüşünden memnun olduğunu belirtiyor. Yeni başkan, ekonomiyi dolarlaştırma ve merkez bankasını kapatma sözü vererek ün kazandı. Ancak Kasım ayının ortalarında seçildikten bu yana dolarlaştırma planlarını askıya aldı ve sadıkları kenara itti. Bunun yerine, başkanlığı 2015-2019 yılları arasında sürdüren ana merkez-sağ koalisyon olan “Değişim İçin Birlik”ten teknokratları kabinesine doldurdu.

İşler düzelmeden önce kötüleşebilir. Kısa vadeli olarak, bu önlemler büyümeyi azaltacaktır. Daha ucuz bir peso, yeni vergiler ve azalan yardımların yaşamı daha pahalı hale getirmesi nedeniyle fiyatların daha da yükselme olasılığı var. Danışman Martín Rapetti, aylık enflasyonun en azından %20’ye kadar iki katına çıkacağına ve birkaç ay boyunca yüksek kalacağına inanıyor. Ancak bu kesin değil. Milei’nin mali disipline vurgu yapması, piyasalara Arjantin’in felakete gitmediği konusunda güvence verebilir eğer ona inanmayı tercih ederlerse. Bu, enflasyonu yukarı çekmek yerine hızla düşürebilir.

Rapetti’ye göre, piyasanın güveni “sosyal çatışma derecesine bağlı olacak”. Arjantin’in 1983’teki demokrasiye dönüşünden bu yana, Peronist olmayan cumhurbaşkanlarının neredeyse hepsi ekonomik reformlara karşı yapılan protestolar sonucunda görevden alındı. Sosyal örgütler, Caputo’nun açıklamasına hızlı bir şekilde tepki gösterdi. Gösteriler 20 Aralık’ta düzenlenecek.

Milei’nin tabanından ve Kongre’den de karşı tepki alabilir. Kampanya sırasında vergileri azaltmayı ve harcamaların “kast” olarak adlandırdığı yolsuz siyasetçiler tarafından karşılanacağını söyledi. Ancak vergiler şimdi önemli ölçüde artacak, en azından geçici olarak ve kemer sıkma sadece kamu çalışanlarını değil, çok daha fazlasını etkileyecek. Koalisyonunun Senato’da sadece %10, alt mecliste ise %15 oranında bir koltuk oranı bulunuyor. Politika danışmanı Ana Iparraguirre’ye göre, 1983’ten beri cumhurbaşkanlarının Kongre’deki destek oranı ortalama %45’tir.

Milei, politik sermayesini şu anda ekonominin 2024 ortalarına kadar toparlanmaya başlayacağı umuduyla zorlu reformları geçirmek için kullanıyor. Soru şu ki, acı ne kadar sürecek?

Pezonun Devalüe Edilmesi

“Peso, %50’den fazla devalüe oldu” ancak Milei, sadece değerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda gerçek değerine doğru adım atmasına da izin verdi. Peso zaten düşük bir değere sahipti ve önceki hükümet, dolar rezervlerini kullanarak yapay bir şekilde değeri artırmaya çalışıyordu. Milei, piyasa değerine daha yaklaştırarak ve resmi oranı belirleyerek bu yapay değişim oranını dengeleyip, Peso’nun daha sağlıklı bir değere kavuşmasına öncülük etti.

Milei’nin bu adımı, ekonominin doğal dengesini bulmasına yardımcı olarak, Peso’nun gerçek değerini yansıtmasına olanak tanıdı. Bu durum, sadece Peso’nun değerinin düşmesine değil, aynı zamanda ekonominin daha sürdürülebilir ve sağlam bir zemine oturmasına da katkı sağladı. Milei’nin piyasa güçlerine dayalı yaklaşımı, ekonominin doğal akışını destekleyerek, Peso’nun sağlıklı bir şekilde toparlanmasını sağlayacak.

Gerçekleştirilen İcraatler Devlet Makamlarında Yapılan Değişiklikler: Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Javier Milei, göreve başladığı ilk gün hükümet bakanlıklarını 18’den 9’a düşüren bir kararname imzaladı. İç, dış, ekonomi, adalet, altyapı, dış ilişkiler, güvenlik ve savunma gibi bakanlıklar kalırken, eğitim, sağlık, kültür ve kadın hakları gibi bakanlıklar kaldırıldı.

Kamu Görevlilerinin İşten Çıkarılması: Milei iktidara geldiği ilk hafta 5000 Kamu görevlisini işten çıkarttı. Yılbaşından itibaren de 7000 işçiyi çıkarttı. Milei’nin hedefi Her ay sonu bir miktar işçi çıkartmak.

Regülasyonların Kaldırılması: Milei, iktidara geldikten kısa bir süre sonra 380.000 adet ekonomik regülasyonu kaldırdı ve ekonominin daha da özgürleşmesini sağladı.

Özelleştirmeler: Arjantin’in borçlarını ödemesini ve ülke ekonomisinin temerrüde düşmesini engellemeyi hedeflediğini vurgulayan Milei, başkan seçilmesi halinde zarar eden kamu şirketlerini özelleştireceğini söylemişti ve dediği gibi özelleştirmelere başladı.

Yurtdışı Borçları: Javier Milei liderliğindeki hükümet, Arjantin Merkez Bankası’nın dolar cinsinden tahvil satışına hazırlandığını duyurdu. Bu adım, Arjantin Merkez Bankasını kapatmadan önce, borçlarını sildirmeye yönelik.

Resmi Para Birimini Kaldırılması: Arjantin, resmi olarak sözleşmelerin Bitcoin üzerinden yapılabileceğini onaylıyor. Javier Milei, X üzerinden açıklama yaptı. Ayrıca, kilo başına et veya litre başına süt gibi diğer kripto paralar veya emtialar da geçerli anlaşma biçimleri olarak kabul edilmektedir. Bu adım, ülkede dijital paralara ve çeşitli emtialara açık bir ekonomik özgürlüğü simgeliyor.

Kartel Sendikalara Balyoz: Javier Milei’nin liderliğinde, işçilerin maaşlarının sendikalara ödemek zorunda oldukları ücret kaldırıldı. Bu adım, iş dünyasında daha fazla mali özgürlük ve esneklik sağlamak amacıyla atıldı. Milei’nin politikaları, kartel-sendika ilişkilerindeki yapıyı kopardı. Bu icraatleri sonucunda, uluslararası komünist bir örgüt olan Dünya Sendikalar Federasyonu Milei’yi terörist ilan etti.

Bireysel Silahlanma: Milei’ye göre “Kişilerin kendini koruma hakkı var.” Vaatlerinde, silah taşıma ve bulundurma hakkı üzerindeki kontrollerin azaltılacağını sık sık dile getirdi.

Yasal Organ Ticareti: Milei bunu, “Yeni bir ticari alanı” olarak görüyor. Kendisi bu ticareti, piyasayı özgürleştireceğine inanıyor.

Sosyal Yardımlar: Milei’nin vaatleri, Arjantin toplumunu kökten değiştirmeyi de hedefliyor. Başkan Milei, özel şirketlerin üzerindeki vergi yükünü azaltmak istiyor. Bunu yaparken de emeklilik maaşlarına ayrılan bütçeyi daraltmak ve sosyal yardımların azaltılmasını istiyor.

Javier Milei’nin IMF Vizyonu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 17 Ocak 2024 tarihinde Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki yan etkinliğinde Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Direktörü Kristalina Georgieva ile beklenen buluşmayı nihayet gerçekleştirdi. “Vaatlerimi tutacağım,” diyerek, Arjantin lideri, hükümetinin kamu harcamalarını kısmayı ve yılda %211’in üzerinde seyreden enflasyonu düşürmeyi amaçlayan çabalarına gönderme yaparak, bu karşılaşmanın ardından söz verdi.

Milei, toplantıya Kabine Başkanı Nicolás Posse, Ekonomi Bakanı Luis Caputo, başkan yardımcısı Karina Milei ve ABD’ye gelen Büyükelçi Gerardo Werthein ile birlikte katılırken, Georgieva, ikinci komutanı Gita Gopinath ile birlikte geldi. Arjantin Başkanı Milei, devletin büyüklüğünü azaltma, enflasyonla mücadele ve gayri safi yurt içi hasılayı genişletme yol haritasını Georgieva’ya anlatarak, Arjantin’in mali açığı, para arzı ve Merkez Bankası rezervleri için belirlenen IMF hedeflerine ulaşmak için sert bir tasarruf planını uygulama politikasını açıkladı. Ayrıca, yönetici direktöre, Arjantin ile anlaşmayı sonlandırma konusundaki önceden belirlenmiş yol haritasını anlatarak, ona teşekkür etti.

Arjantin Lideri Milei, ekonomik programının Arjantin’in mali açığı, para arzı ve Merkez Bankası rezervleri için belirlenen IMF hedeflerine ulaşmak için yeterli olduğunu düşünüyor.

Son günlerde, Georgieva, Milei ve ekibinin gösterdiği taahhüdü övmüş ve hükümetin ve Caputo’nun yardımcılarının personel düzeyinde bir anlaşma sağlama konusunda hızlı tempolarını övmüştü. Çarşamba günkü toplantıda Yönetici Direktör, “Hızlıydınız, bu önemliydi” diye övgüde bulundu. Karşılaşmadan önce Milei, ana sahneden Dünya Ekonomik Forum’a hitap ederek uluslararası kitleye “kapitalizmin ve serbest piyasanın, bu gezegendeki açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek için sahip olduğumuz tek araçlar olduğunu” söyledi.

WEF başkanı Klaus Schwab, Milei hükümetinin önlemlerini ne kadar hızlı gerçekleştirdiği konusundaki “şaşkınlığını” dile getirdi. Javier Milei ile çok uluslu kredi kuruluşu lideri arasındaki bu ilk görüşme 25 dakika sürdü. Ayrılırken, gazeteciler tarafından sıkıştırıldılar.

Görüşmeye tanık olanlara göre Milei, Georgieva’ya gülümsedi ve ona sarıldı, Gopinath da Başkan’ın yanında “baş parmak yukarı” libertarian jestini gösterirken bir selfie paylaştılar.

Milei, kısa açıklamalarda bulunarak görüşmenin “etkileyici bir şekilde işlediğini” Infobae’ye söyledi. Davos’taki etkileyici uluslararası toplantıyı takip edenler, Milei’nin “rock yıldızı” gibi göründüğünü söylüyor.

IMF ile resmi buluşmadan önce, Başkan Milei, Arjantin doğumlu olan Hollanda Kraliçesi Máxima Zorreguieta ile bir araya geldi. Rapora göre, Karina Milei de bu buluşmada Arjantin’in geleceği hakkında rahat bir sohbet ettiler.

Javier Milei’nin WEF Vizyonu

Javier Milei’nin Davos’taki konuşması, Arjantin Devlet Başkanının uluslararası alandaki ilk performansı olması nedeniyle büyük yankı uyandırdı. Milei, paylaştığı video ile Davos Forumu’nda yapılan konuşmaların izlenme sıralamasında lider olduğunu ve izlenme sayısının “hoş geldiniz” konuşmasının neredeyse beş katı kadar olduğunu belirtti.

Milei, Davos’taki konuşmasıyla sözleri ve tespitleriyle büyük ilgi uyandırdı. Arjantin devlet başkanı, Çarşamba günü Davos’ta toplanan dünya elitlerine “Batı tehlikede” dediği bir konuşmada uyarılarda bulundu ve aynı zamanda sosyal adalet ve feminizme karşı çıktı. Milei, ‘Batı’nın değerlerini savunması gerekenlerin, sosyalizme ve dolayısıyla yoksulluğa yol açan bir dünya görüşü tarafından ele geçirildiğini ilan etti.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu, Arjantin liderinin uluslararası arenadaki ilk performansıydı ve burada ülkesinde iyi bilinen özgürlükçü, Liberteryen fikirlerini dünya liderleri ve iş dünyasıyla paylaştı. Milei, son on yılda ‘moda haline gelen’ sosyal adaletin aslında ‘içsel olarak adil olmadığını’, çünkü “devlet vergiler aracılığıyla finanse ediliyor ve vergiler toplu olarak alınıyor” açıklamasında bulundu. Milei ayrıca ‘politik elit’ olarak adlandırdığı gruba saldırdı, onların ‘kendi ayrıcalıklarını korumak istediğini’ söyledi, “radikal feminizmin topluma hiçbir şey katmadığını” iddia etti, çünkü “ekonomik süreci engellemek ve bürokratlara iş vermek için devlet müdahalesine dönüştü” ve eleştirdi.

“Politik elitleri veya devletten geçinen asalaklar tarafından yıldırılmayın. Siz toplum yararına çalışan hayırseverler, kahramanlarsınız, yaşadığımız refah döneminin yaratıcılarısınız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bazıları, konuşma sırasında onunla selamlaşmak ve selfie çekmek için toplandı, konuşması Elon Musk ve diğer sağ kanat temsilcileri tarafından sosyal medyada övgü topladı. Musk, Milei’nin WEF konuşmasının bir videosuna X’de “True” yanıtını verdi. “Milei, dünya çapındaki ‘alt-right’ kulübüne ve kültürel savaşına, sosyalizm, feminizm ve çevreciliğe karşı olan bir savaşına Davos’taki ‘establishment’ın önünde bir beyanname yaparak katıldı. Daha çok içsel bir çekirdeği hedeflemekten ziyade, ideolojik olan ağır basıyor.” dedi.

Klaus Schwab, Güney Amerika liderini tanıtarak, Milei’nin yöntemlerini ‘radikal’ olarak nitelendirmesine rağmen, “Yeni bir ruhu Arjantin’e getirmeyi başardı, ülkenin özgür iş dünyasına daha fazla bağlanmasını sağladı.” dedi. Milei, Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva ile bir araya geldi ve ayrıca Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron ile buluştuğunu belirttiği ‘harika’ buluşmalar olarak tanımladığı görüşmeler gerçekleştirdi. AFP ile yaptığı görüşmeden sonra “Bir çözüme ulaşmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

IMF başkanı da görüşmeyi “çok iyi” olarak nitelendirdi ve daha sonra Arjantin başkanıyla birlikte “enflasyonu azaltmaya ve özel sektör tarafından desteklenen büyümeyi teşvik etmeye yönelik devam eden kararları” tartıştıklarını tweetledi. Arjantin, IMF’ye 44 milyar dolar borçlu ve Milei’nin bazı malların fiyatlarını kontrol etmeyi kaldırma kararını memnuniyetle karşıladı. Malvinas (Falkland) Adaları’nı ele alan görüşmeye gelince, Milei, “ticaret bağlarını derinleştirmek ve Malvinas’ı (Falkland’ı) gündeme almak” amacıyla konuyu ele aldığını söyledi.

Arjantin’de, Milei hükümetinin aldığı kararlara karşı neredeyse her gün protesto gösterileri düzenlenirken, ülkenin en büyük sendikası olan Confederación General del Trabajo Arjantin’in dört bir yanındaki eylemlere destek çıkıyor.

Javier Milei’nin WEF Konuşmalarından Alıntılar

“Piyasa ekonomisi kapitalizmi ve ticaret, gezegenimizde açlığı ve yoksulluğu sona erdirmenin tek yoludur, deneysel kanıtlar tartışmasızdır.”

“Devlet, zorlama yoluyla finanse edilir.”

“Asla unutulmamalıdır ki sosyalizm her zaman ve her yerde bir yoksullaştırma olgusudur ve denenildiği tüm ülkelerde başarısızlıkla sonuçlanmıştır.”

“Herhangi bir iddia edilen piyasa hatasını düzeltmek istediğinizde, kaçınılmaz olarak, piyasanın ne olduğunu bilmemenizden veya başarısız bir modelle aşık olmanızdan kaynaklanan bir sonuç olarak, insanları yoksulluğa mahkum ederek sosyalizmin kapılarını aralıyorsunuz.”

“Feminizm radikal gündemi, daha fazla devlet müdahalesine yol açmış, ekonomik süreci engellemiş, topluma hiçbir katkıda bulunmamış insanlara iş olanağı sağlamış uluslararası kuruluş örnekleri ile kendini göstermiştir.”

“Politik sınıf veya devletten yaşayan asalaklar tarafından da korkmayın, sadece iktidarda kalmak ve ayrıcalıklarını sürdürmek isteyen bir politik elit sınıfa teslim olmayın.”

“Devletin ilerleyişine teslim olmayın, devlet çözüm değildir, devletin kendisi sorundur.”

Yazar: Nairobi

Kaynakça:

[https://en.wikipedia.org/wiki/Javier\_Milei\]

[https://www.bbc.com/news/world-latin-america-67509691\]

[https://english.elpais.com/international/2024-01-15/a-month-of-milei.html\]

[https://edition.cnn.com/2023/12/12/economy/argentina-milei-peso-dollar/index.html\]

[https://apnews.com/article/argentina-inflation-milei-currency-cuts-peso-devaluation-beddb4f7fd0021463653af37908bcb78\]

Yazar Hakkında